LCMT 2022

Parcours LCMT 2022 versie MOUNTAINBIKE

Een volledig nieuw parcours 2022 !

We hebben een volledig NIEUW parcours ontworpen, voor het eerst vanuit het prachtige, 'koninklijjke' Spa! Hier vind je stilaan alle info over afstanden, hoogtemeters en andere bijzonderheden!

 • Etappe 1 : Spa - Trois-Ponts/Stavelot - Spa: 92 km XL - Large 70 km - Medium 55 km
 • De openingsrit heeft heel wat moois in petto. Het wordt een ware ontdekkingstocht, enfin, zo ondervonden wij het bij de eerste parcoursverkenningen. Wel geen sinecure, met beklimmingen als de Côte des Forges. Twee, drie keer kort na elkaar flink omhoog en dit na al goed warm gedraaid te zijn in de eerste 20 km. Aan km 40 zal menigeen de indruk hebben dat er al meer kilometers op de teller staan.
 • Toch zal de zwaarste beklimming pas helemaal op het einde komen. Met gemiddeld 7,7% stijgingspercentage over een afstand van 4,6 km zal het vanuit Roanne naar Borgoumont doorgaan of verzuren zijn. Troost: op de top wacht een prachtig uitzicht en mag je bergaf uitbollen naar de finish in Spa. Dat wordt het grootste verschil met de LCMT van 2019, toen je steevast op een zware aankomstklim moest finishen. Het kloppend hart van de LCMT-Spa ligt in de vallei aan het ADEPS-sportcomplex.  
 • Hoogtemeters: ca. 2500 hm

 • Etappe 2 : Spa - Ovifat - Spa: XL 95 km - large 67 km - medium 42 km

 • Schitterende rit die ons helemaal naar de hoogste regionen van België brengt! Tot en met de alpine-skipiste van Ovifat in hartje Oostkantons. We rijden in wijzerzin weg uit Spa. Eerst noordelijk en dan naar de Hoge Venen toe, met o.m. Mont Rigi als passage. Skiën in Ovifat? Het zal wel niet mogelijk zijn in mei, maar de heerlijke en bijzondere natuurlandschappen zullen je beslist inpalmen. Het kasteel van Reinhardstein leidt de terugkeer naar Spa in. Heel veel natuur, een stuk terug in de tijd als het ware om dan via Malmedy nog wat pittig klimwerk te verteren in volle finale.
 • Dertien 'klim-momenten' telt deze etappe. De overgang naar de Hoge Venen gaat bv. gepaard met liefst 8 km bergop fietsen. Geen zware technische stroken daar, maar wel gestaag omhoog, gemiddeld slechts 3,6% en nooit steiler dan 6%. Iets voor wie net dat tikje groter kan trappen. De laatste noemenswaardige helling bevindt zich op 11 km van de finish. Vanuit Neuville naar Malchamps, goed voor gemiddeld 8,2% en toch gauw twee en een halve kilometer klauteren. Net ervoor heb je nog maar pas een andere kuitenbijter van 4,2 km verteerd. Dus ja, deze etappe zal wellicht de zwaarste van de drie worden!
 • Hoogtemeters: tussen de 2400 à 2500 hm

 • Etappe 3 : Spa - Coo - Spa:  XL-afstand 83 km - Large 61 km 
 • Zuidelijk georiënteerde off-road klassieker. Loopt richting Werbomont, Stoumont en de beroemde watervallen van Coo. Dit laatste mijden we echter vanwege de toeristische drukte. 
 • Een pittige afsluiter van de LCMT, deze tocht door het zeer 'gevalloneerde' (zo zeggen ze dat in het Frans) en dus diep uitgesneden landschap dat zo kenmerkend is voor de finale van Luik-Bastenaken-Luik. 2 lange beklimmingen springen eruit: na goed 20 km loopt het van aan de oevers van de Amblève-rivier (bij Rémouchamps) gedurende 5,2 km omhoog aan gemiddeld 8,5% tot in Hassoumont. Steilste stukken tot 18,4% !  Iets gezapiger maar toch pittig wordt het voorbij km 53 tot km 58: 4,8 km bergop in de nabijheid van La Gleize. Gemiddeld 4,1% met pieken tot 10%. Bovendien is er nauwelijks rust tot de volgende 2,3 km bergop. En daar is de gemiddelde stijgingsgraad 8,8% met pieken tot 15%. Over de hele XL-etappe tellen wij 10 noemenswaardige beklimmingen.
 • Hoogtemeters van de XL versie: tussen de 2200 à 2300 hm

Op naar de 22ste LCMT...nieuw in SPA!


Bij alle MTB-afstanden worden de routes inclusief  'shortcuts' uitstekend bewegwijzerd!

Enkel in geval van zeer slecht weer en veel modder kan het gebeuren dat - vooraf aangekondigd - op zo'n slecht-weer (modder) dag uitzonderlijk de XL zou geannuleerd worden, waardoor de 'compeitie'-chrono dus ingekort wordt. Laten we hopen dat dit nooit hoeft te gebeuren, maar weet dat zo'n scenario vooraf ingecalculeerd is.LCMT 2021 NIEUW vanuit Spa!

Etappe profielen 2021 (voorlopig enkel die van de XL-ritten)
Etappe 1: Spa - Trois-ponts/Stavelot - Spa XL 92km 2515hm

Double Click here to edit

Lorem Etappe 1: Spa - Trois-ponts - Spa L 70km 1900hm

Double Click here to edit

Lorem Etappe 1: Spa - Stoumont - Spa M 55km 1488hm

Pittige opener!

Medium genoemd deze 55 km lange tocht maar wel goed voor bijna 1500 hoogtemeters. Dus toch geen gezondheidswandelingetje om te starten!                     Etappe 2: Spa - Ovifat/Malmedy - Spa XL 95km 2453hm

Double Click here to edit

Lorem Etappe 2: Spa - Malmedy - Spa L 67km 1743hm

Double Click here to edit

Lorem 
Etappe 2: Spa - Francorchamps - Spa M 42km 1083hm

Double Click here to edit

Lorem Etappe 3: Spa - Coo/Stoumont - Spa XL 83km 2271hm

Double Click here to edit

Lorem Etappe 3: Spa - Stoumont - Spa L 61km 1539hm

Double Click here to edit

Lorem 

Onze Partners