LCMT 2018

LCMT Triathlon "HOUFFA KING OF THE ARDENNES"

Belangrijke praktische vragen (en antwoorden)

1/ Hoe gebeurt de overgang fietsen-lopen? Worden de tijden stopgezet om de wissels uit te voeren?

NEEN DE TIJD BLIJFT DOORLOPEN. U kan ’s morgens voor de start wel uw loopschoenen klaar zetten op een vaste droge plaats vlakbij de aankomst (Salle Aux Berges de l’Ourthe). Wij noteren wel de fietstijd apart en de looptijd apart (puntenklassement)
 

2/ Hoeveel tijd is hiervoor voorzien? Starten we allen samen aan de loopproeven of starten we direct na het fietsen individueel?

OP BASIS VAN BOVENSTAAND ANTWOORD dus niet tesamen…
 

3/ Welke kledij dragen? 
Een volledige wissel van kledij tussen de proeven brengt wel meer tijd met zich mee, vandaar deze vraag.

VORIG JAAR LIEP MEN IN DE KOERSKLEDIJ… Nu zijn de loopafstanden wel iets groter geworden… Misschien dat sommigen liever in loopshort willen lopen? Wij kunnen hiervoor wel een discrete omkleedruimte vlakbij de loopschoenen voorzien. Is een aandachtspunt voor onze laatste technische meeting.


4/ Hoe gebeurt de wissel zwemmen-fietsen?

Na het zwemmen kun je je omkleden ter plaatse (centre Adeps, of Bloso-centrum). Wij gaan er op 13 april nog langs om de praktische kanten hiervan te bekijken (bv. zeker ook naar dames toe). Tijd blijft echter doorlopen over de hele dag een keer gestart…
  Idem vraag 1  

5/ Hoe gebeuren de bevoorradingen? Om de hoeveel km ca?

Bevoorradingen tijdens fietsen krijg je via roadbook te kennen, altijd 3 per dag onderweg, ongeacht of het CYCLO of MTB (slotdag) is. Vaste posten. Neem je tijd om je goed te bevoorraden. De formule leent zich tot een beetje rust nemen op zulke momenten. Geen haastig meegrissen dus. Bij de finish is er ook een bevoorradingspost en kun je dus tijdens het lopen (3 rondjes) telkens bij tanken als je dat wenst.
 

TOT BESLUIT: Wij hebben samen nog een paar technische vergaderingen voor de boeg de komende dagen en nemen al die aandachtspuntjes mee. Zodra alles 100% vast staat komt het ook online (website volgen) + krijg je als deelnemer al de praktische info ook als pdf-roadbook door gestuurd.  

Programma LCMT Triathlon Special

officieel programma 2de LCMT Triathlon “King of the Ardennes” 

Dag 1: 185 km fietsen & 10 km lopen 
Dag 2: 500 m zwemmen – 160 km fietsen en 15 km lopen
Dag 3: 2,5 km zwemmen – 140 km fietsen en 15 km lopen 
Dag 4: 2,5 km zwemmen – 45 km mountainbiken en 20 km lopen. 

In totaal goed voor 5,5 km zwemmen – 530 fietsen (w.o. ca. 40 km off-road) – 60 km lopen


Blijft ook behouden: 2 klassementen, één volgens tijd maar ook een apart puntenklassement, waarbij elk van de proeven met evenveel punten (top-10 krijgt punten) wordt bedeeld. Waarom ook puntenklassering? Omdat in geval van materiaalpech met veel tijdverlies (mtb...) niet alle inspanningen in rook opgaan. 


ENQUETE-analyse

Na de proef-editie van 2017 reageerde de triathlonwereld zo enthousiast dat we wel moeten doorgaan met dit verhaal. De 2de LCMT KING OF THE ARDENNES TRIATHLON biedt naast fietsen ook loop- en zwemproeven voor een groeiend aantal triatleten in de LCMT. 

Onze enquête onder de triathlonpioniers die de LCMT-Triathlon 2017 hebben beleefd leverde enkele interessante, zij het niet geheel onverwachte besluiten op:
1)      Graag behoud van de volle 4 dagen
2)      Graag nog meer lopen
3)      Als het kan ook nog zwemmen op slotdag
4)      Graag minder (technisch) mountainbiken, uit schrik voor blessures (valpartijen)

Dat leidt tot volgend format met enkele kleine aanpassingen in mei 2018:
1)      Er zijn 3 CYCLO-etappes op de weg. De triatleten zullen voortaan de eerste drie dagen louter nog op de weg fietsen en dus NIET meer op dag 2 naar de mountainbike moeten overschakelen (zoals in de COMBI-formule).
2)      Op dag 4 is er géén wegrit meer maar zullen we de triatleten net als op zaterdag laten starten met een gelijkaardige zwempartij in het Lac de Nisramont. Zodra zij uit het water komen fietsen ze (zo kort mogelijk) richting het MTB-parcours (aanloop over asfalt van 2,3 km). In totaal krijgen de triatleten die dag 45 km MTB-etappe (stukje lus 2 en volledige lus 3). Nadien wordt lus 1 INTEGRAAL afgelopen = 20 km.
3)      Zwemproef in zwembad van hotel Vayamundo op dag 2 blijft behouden (ochtend tussen 7u en 8u, afhankelijk van aantal triatleten x aantal keer 500 m te zwemmen in reeksen van max. 6 zwemmers per keer).
4)      Dag 1: blijft de lange etappe naar Echternach van 185 km. Op dit moment géén wensen van de triatleten om de langste afstand voor de triathlon te vervangen door de kortere versie van 115 km. Op die dag in principe GEEN ZWEMMEN. Is openingsdag van de LCMT en sowieso al zeer druk met onthaal voor andere deelnemers. Wel lopen nadien, zoals op alle andere dagen.
5)      Het lopen op dag 1 – 2 en 3 wordt uitgebreid. Nu was dit telkens één rondje van 5 km. We gaan op dag 1 voor 2 ronden (10 km) en voor dagen 2 en 3 voor drie ronden (telkens 15 km).


Woensdag 9 mei 2018

17u00 - 21u30: mogelijkheid tot inchecken in hotel Vayamundo (voor wie ‘avond voordien’ al komt logeren).

20u15 – 21u45: Avondpermanentie voor CYCLO, COMBI en TRIATHLON in Hotel Vayamundo, Houffalize (in ‘Aux Berges de l’Ourthe’, ontvangstruimte gelijkvloers onder bar van het hotel).

Donderdag 10 mei 2018

7u15 - 8u15: Ontbijtbuffet voor wie in hotel Vayamundo verblijft

8u00 – 9u30: Ophalen startpakket in permanentiezaal Vayamundo-hotel (Aux Berges de l’Ourthe), voor wie nog niet ter plaatse was op woensdagavond

10u15: START Etappe 1 "Houffalize – Clervaux – Echternach – Wiltz – Houffalize" (XL = 185 km

Vanaf ca. 16u00 tot 17u30: TRIATHLON direct na finish fietsgedeelte (XL) nog 10 km trail run

Vrijdag 11 mei 2018

6u45 – 7u30: TRIATHLON 500 m zwemmen in zwembad Vayamundo-Hotel (per 8 deelnemers in het water - nummers 509 - 516 om 7u starten - nummers 501 - 508 om 7u15 in het water!). Belangrijk voor PUNTENKLASSEMENT eerder dan voor tijdklassement.

7u15 - 8u30: Ontbijtbuffet voor wie in hotel Vayamundo verblijft

9u30: TRIATHLON Etappe 2 van de CYCLO: Houffalize – col d'Haussire – Oostkantons -
Houffalize over 160 km (XL)
START @ 9u30

Vanaf ca. 14u30 tot 16u30: TRIATHLON, na finish fietsgedeelte (XL) nog 15 km trail run

Zaterdag 12 mei 2018

6u50 – 8u30: Ontbijtbuffet voor wie in hotel verblijft

8u00: vertrek in groep met de fiets naar het 14 km verder gelegen zwemgedeelte (Engreux) onder begeleiding van 1 wagen aan gezapig tempo.
9u00: TRIATHLON - zwemmen 2,5 km in Barrage de Nisramont START @ 9u00, aansluitend inpikken in Compogne voor 3de CYCLO-etappe (zie hieronder)

aansluitend ROAD-etappe 3: Houffalize – Vaux/Sûre – Bavigne – Wiltz – Clervaux – Houffalize over 140 km (13 km overbruggen van Nisramont naar Compogne).

Onmiddellijk na beëindigen fietsgedeelte nog 15 km trail run (3 ronden)

Zondag 13 mei 2018

6u50 – 8u00: Ontbijtbuffet voor wie in hotel verblijft

9u00: 2,5 km zwemmen, zelfde als op zaterdag. Vervolgens 2,5 km richting parcours MTB "Boucles'. Inpikken op lus 2 (halfweg) en vervolgens ook hele lus 3 tot finish (45 km). Nadien lopen de triatleten Boucle 1 (20 km).

15u00 - 16u00: Podiumhuldigingen en prijsuitreiking

Tarieven en formules "LCMT goes triathlon"

Zelfde tarieven als bij de COMBI-TOUR. Je betaalt dus géén meerprijs voor de loop- en zwemproeven. Uw licentienummer als triatleet telt uiteraard ook om uw verzekering te dekken. Alleen wie géén licentie heeft moet de toeslag 'dagvergunning & verzekering' aanvinken bij de inschrijvingsprocedure.
Alle informatie over tarieven en formules: PageLink
Wat bij het zwemmen en dan fietsen op de 3de én 4de dag?

  • Alle triatleten dienen op eigen kracht (met fiets) de verplaatsing naar het zwem-startpunt in Engreux te doen. Men verlaat Houffalize richting La Roche. Een wagen zal voor rijden, zodat men rustig in groepstempo die 14 km lange verplaatsing kan doen. Een grotendeels vlakke tocht langs de Ourthe die wij aan ca. 25 km/u zullen afhaspelen.
  • Vertrek: 8u00 aan hotel Vayamundo! Aankomst bij het zwempunt in Engreux, bij Bloso/Adeps-complex om 8u40.
  • Zwemmen start om 9u00 stipt.
  • De organisator neemt alle specifieke ZWEM-spullen en sporttassen van de triatleten mee naar ginds. Deelnemers stellen hun materiaal voor de start eerst netjes op, zodat ze dit meteen terugvinden na het zwemmen. Ook wordt een bewaakte fietsparking voorzien bij de plaats waar men het water ingaat (Bloso of 'Adeps'-centrum).
  • Er zullen redders aanwezig zijn + het keerpunt zal duidelijk zichtbaar zijn (tevens controle)
  • Wedstrijdjury registreert de zwemtijd en uitslag (zie ook puntenklassement).
  • Bij de zwemtijd tellen we dezelfde tijd als wat de eerste nodig heeft tussen afklokken zwemmen en op de fiets springen. Dit laatste wordt samen met uw zwemtijd afgetrokken van uw totale fietstijd aan de finish die dag. Op die manier blijf je als triatleet ook in het gewone COMBI-klassement staan.
  • Alle materiaal dat na het zwemmen achterblijft (sporttassen) wordt door de organisator terug meegenomen naar de finish in Vayamundo Hotel/Houffalize.
Gebruik van triathlon-fietsen, 'koersgedrag'?

Enkel op dag 3 is het gebruik van een specifieke triathlon-fiets toegestaan. Op de eerste én tweede dag wordt ook een triatleet geacht met hetzelfde type koersfiets te rijden als de andere, gewone CYCLO-rijders.
Noteer ook dat triathlon-fiets of gewone koersfiets het tijdens deze WEG-etappes officieel nog altijd GEEN KOERS is. Men mag dus géén koersgedrag vertonen in bebouwde kom zones of op oversteekplaatsen en kruispunten. Het parcours is lastig en lang genoeg om het verschil te maken. 
Wie toch een duidelijk aantoonbaar koersgedrag op voornoemde punten vertoont (jury op de motor!) zal met tijdstraffen (minstens 10 minuten per sanctie) worden gesanctioneerd en in geval van herhaalde waarschuwingen definitief gediskwalificeerd.
Op dit moment is het immers zo dat we van overheidswege géén toestemming bekomen om er een 'weg-koers' van te maken. Naar de cyclotoeristische fietser toe is het bovendien nog nooit als 'koers' gecommuniceerd geweest, wel als recreatieve meerdaagse op de koersfiets met gelegenheid tot gemiddelde snelheidsbrevet (goud - zilver - brons).

Wat met stayeren?

Als triatleet mag je net zoals de andere wegfietsers gewoon mee in het wiel rijden.
Onze Partners