FLANDERS FIELDS GRAVEL TOUR 2023

FFGT 2024

Historie

LCMT 1999 - Van het Nederlandse Gulpen door de Ardennen tot De Panne Strand

Vanaf vandaag starten we het overzicht 'LCMT door de jaren heen'. We beginnen met ere aan wie ere toekomt: de heren en dames die de podia gedurende al die jaren hebben mogen bevolken. 

Vandaag 1999 : PIONIERS OP AVONTUUR DOOR DE LOW COUNTRIES!

Winnaar LCMT 1999 : Wouter ROGIERS (BEL)

Tweede : Thierry Goos

Derde : Marcy Meeuws 

De chronoritten werden verdeeld onder Wouter Rogiers (4 X), Jo Naert (2 X), Thierry Goos (1X), Marcy Meeuws (1X) .
Gedurende drie van de 9 (!) etappes was de top-3 van het toenmalige Belgische profmountainbiken aanwezig in de LCMT. Met name Filip Meirhaeghe, Peter Van den Abeele en Roel Paulissen maakten toen hun opwachting en verbroederden spontaan met het net geen 80 koppen tellende deelnemersveld. Op de eerste 3 dagen startten er trouwens ruim 120 mountainbikers. De formule liet toen toe om 3 van de 9 ritten uit te pikken. Vooral de 3 Ardennen-dagen kenden hierbij succes.

Etappes van toen?
Rit 1: Gulpen (Nederlands Limburg) - Bütgenbach (1ste start viel op zaterdag 7 augustus '99).
Rit 2: Bütgenbach - Houffalize (1ste X aangekomen in toen nog Ol Fosse d'Outh!)
Rit 3: Houffalize - Rochefort, toen met 88 km ook de koninginnenrit genoemd met o.m. prachtige passages door het Woud van St.-Hubert en Nassogne.
Rit 4: Rochefort - Citadel van Namen
Rit 5: Namen - Halle
Rit 6: (Halle) - Geraardsbergen - Ronse (eerste stuk achter de wagen, neutralisatie tot officiële start in Geraardsbergen)
Rit 7: Ronse - Ieper
Rit 8: Zillebeke (Ieper) - Heuvellandse bergzone - Rodeberg
Rit 9: Rodeberg - De Panne Strand
Low Countries' Mountainbike Tour 1999 (LCMT 1999) - mountainbike adventures
LCMT 1999 Merijn Kastelijn en Patrick Peeters aan De Panne Beach (the last day)

LCMT 2000 - Björn Rondelez de beste, 200 starters in Gulpen, 70 in De Panne

LCMT 2000 - opnieuw 9 etappes, 200 starters voor eerste 3 dagen!

...Maar slechts een dikke 70 die voor de volle 9 dagen kiezen. De formule is mooi, maar hapert toch wat om een groter deelnemersveld aan te trekken. Niettemin is er geleerd van de eerste editie en met o.m. een nieuwe aankomst in Leuven kan toch van een succesvolle meerdaagse doorheen de Benelux gesproken worden. De LCMT is nu echt een begrip aan het worden, hoewel nog altijd pionierswerk...Zoals met die bedorven éclairs als dessert in Malonne (schoolinternaat dat toen als logement door lokale medewerker werd uitgekozen en voorbereid). En dit na een loodzware door onweer nog lastiger uitgevallen tocht van Rochefort naar Namen. Legendarisch maar als organisator lust je de kok ook rauw die avond. Leergeld betalen heet zoiets, nietwaar? Gelukkig zorgde aansluidend mooi weer voor een aangenaam vervolg doorheen de Vlaamse heuvelzones. En beleefden allen toch terug die apotheose op het strand van De Panne!

Overzicht chrono-etappezeges: Leon Daniels (Nl- Gulpen-Gulpen); Bjorn Rondelez (Hoge Venenchrono); Bjorn Rondelez (Cherain-Houffalize); Peter Van Den Abeele (St.-Hubert - Nassogne); Bjorn Rondelez (Dinant - Haut le Wastia); Etienne Stienen (Leuven); Filip Meirhaeghe (Geraardsbergen); Gert Peleman (Koppenberg - Oude Kwaremont); Bjorn Rondelez (Nieuwkerke - Rodeberg); Walter Peeters (Rodeberg - Catsberg). 
FOTO: startbeeld op Grote Markt van Ieper (voor de slotrit)

Onze partners