LCMT 2023

Parcours LCMT 2022 versie MOUNTAINBIKE

Een volledig nieuw parcours 2022 !

We hebben een volledig NIEUW parcours ontworpen. Hier vind je alle info over afstanden, hoogtemeters en andere bijzonderheden!

 

 

Op naar de 22ste LCMT..


Bij alle MTB-afstanden worden de routes inclusief  'shortcuts' uitstekend bewegwijzerd!

Enkel in geval van zeer slecht weer en veel modder kan het gebeuren dat - vooraf aangekondigd - op zo'n slecht-weer (modder) dag uitzonderlijk de XL zou geannuleerd worden, waardoor de 'compeitie'-chrono dus ingekort wordt. Laten we hopen dat dit nooit hoeft te gebeuren, maar weet dat zo'n scenario vooraf ingecalculeerd is.


 

LCMT 2022Etappe 1: Stavelot - Trois-ponts - Stavelot XL 90km 2400hm

De valleien en hellingen van Luik-Bastenaken-Luik!

Vanaf de start gaat het voortdurend op en neer richting La Gleize. Diep uitgesneden valleien die keer op keer opduiken na weer een klim, weer een afdaling. Maar daarvoor ben je toch naar hier gekomen, niet? De medium buigt na 30 km reeds terug af naar Stavelot.  Maar zelfs zo'n medium-tocht is in niets te vergelijken met wat je in Vlaanderen of Nederland voor de kiezen krijgt.. Met passages langs Haute- en Basse-Bodeux, Bergeval en Neuville bevinden we ons in prachtige maar veeleisende landschappen. 

De start van de chrono ligt net voorbij de RAVeL L45 bij Chapelle des Pauvres (geen tijd om kaarsje aan te steken?)in Stavelot na ongeveer 6km. 

We doen dit om filevorming te voorkomen bij het oprijden van de RAVeL L45,dit is een kort steil singletrack met losse ondergrond, éénmaal boven een korte bocht naar links en dan de fietstunnel in!
Etappe 1: Stavelot - Trois-ponts - Stavelot L 67km 1741hm

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1NzEf1J5vqkcaFRYuouJhPr5jDNe_0joH

Large versie van 1ste etappe...

 

 

 
Etappe 1: Stavelot - Trois-Ponts - Stavelot M 54km 1366hm

Medium-versie 1ste etappe

Medium genoemd deze 54 km lange tocht maar wel goed voor bijna 1366 hoogtemeters. Dus toch geen gezondheidswandelingetje om te starten!                     
Etappe 2: Stavelot - Ovifat/Malmedy - Stavelot XL 94km 2223hm

Bijna 20 keer omhoog, omlaag, omhoog, omlaag...

Belangrijke opmerking is dat de TFZ 1&3 in Bernister vlak bij het downhill parcours van Malmedy(bikepark ferme Libert) ligt.Hier bevindt ook de splitsing:XL rechtdoor,L naar rechts en de M die een stuk terugkeert op het parcours(ongeveer500m)na de TFZ 1 om vervolgens nog 20km te biken naar de finish. Voor degene die de XL en L volgen gaan ze later ook een stuk heen om TFZ 3 te bereiken (ongeveer 1,2km) en terug op datzelfde stuk om nog 20km te biken naar de finish.

De passage van Lac de Robertville zal ook met de nodige moeilijkheden zijn want hier zijn grote werkzaamheden aan de gang bij het restaureren van de stuwdam! Hou je aan de wegcode want er staan werflichten die het verkeer regelen,ook zullen seingevers ter plaatse zijn!

Deze etappe loopt voor bijna geen meter vlak. Zestien keer - we telden het bijna correct na - kregen we het gevoel dat we hier in een soort berggeit moesten transformeren. Kwestie van zich te integreren in dat machtige landschap. De lange, gestage klimt tussen Sart-lez-Spa en Bevercé (657 m boven zeeniveau) was daarbij niet eens de zwaarste. Maar het kan natuurlijk wel tellen zo'n lang uitgesponnen col over 10 km. Het zijn echter die typische Ardense hellingen over gemiddeld 5-6% met maximale stijgingspercentages van 9 à 10% die in de kuiten kruipen. Toch is er onderweg zoveel om ook van te genieten. Machtige uitkijkpunten als je op de top van weer eens zo'n klimmetje komt. En klaterende watervalletjes (toch in de herfst...) die het geheel een romantische indruk geven. Niet toevallig passeren we vandaag ook nabij het tragische Kruis der Verloofden. Een bijzonder tragisch laat 19de eeuws verhaal van een jong, trouwlustig koppel dat omkomt in een onverhoedse januari-sneeuwstorm, daar in die verraderlijke Hoge Venen. Lees het na in onze hierboven geplaatste link en word even stil. Ook stil word je misschien van het weliswaar niet zo heel lang geleden gerestaureerde Reinhardstein. Een middeleeuwse burcht met heel veel roemruchte bewoners, die sinds 1969 een toeristische trekpleister is geworden voor allen die kicken op maliënkolders, grote slagzwaarden en meer van dat ridderlijk erfgoed. Naar het einde van de rit toe wachten nogmaals 3 flinke kuitenbijters, met o.m. de Haute Levée. De laatste 7 km verlopen dan weer grotendeels in dalende lijn. Het is duidelijk na 2 dagen: elke ochtend zal het pijn doen om uit de vallei van Stavelot te geraken. Onderweg stapelen de hoogtemeters zich op, maar is er ook heel veel tijd om de natuurpracht in ogenschouw te nemen. Naar het einde toe weet je dat er een afdaling naar de finish wacht.

Start van de chrono is dezelfde plaats als gisteren,na ongeveer 9km! 
Etappe 2: Stavelot - Malmedy - Stavelot L 59km 1525hm

Large-afstand 2de etappe


 

Etappe 2: Stavelot - Francorchamps - Stavelot M 50km 1225hm

Medium-versie etappe 2

 
Etappe 3: Stavelot - Coo/Stoumont - Stavelot XL 91km 2910hm

Etappe 3 alle hens aan dek tot de finish!

 

Ja, de laatste etappe van deze mountainbike-driedaagse wordt een knaller!.Qua hoogtemeters en opeenvolging van côtes en colletjes doet deze rit in niets onder met de voorgaande. Meer zelfs dan in de twee voorgaande gaan we naar een mooie zware rit!Zoals met Col du Stockeu als start zijn  we dirct opgewarmd! In de buurt ligt ook nog Col de Wanne die we bedwingen! Ook voorbij 40 km wacht er zo'n 'muur'. De Muur van Targnon, laten we hem maar zo noemen. Bijna 200 m hoogteverschil dient dan overwonnen te worden in goed anderhalve kilometer. In deze rit zitten er enkele hele steile 'muren' bij.Na iets meer dan 50 km is er de muur van Nonceveux: anderhalve kilometer aan 8,6 %.

Door werken aan de basin van Brume zijn we genoodzaakt om de afdaling naar La Gleize tweemaal te nemen.

Na de bevoorrading in La Gleize is er nog één lange steile klim om dan stilaan de Waalse carnavalstad Stavelot te bereiken. Nog wat glooiend op en neer dus alvorens de meet te overschrijden.

Voor de start van de chrono gaan we in groep (ongeveer 300m)onder begeleiding vanaf centre sportif naar de voet van Col du Stockeu waar jullie direct zullen voelen hoe de benen zijn vandaag! 
Etappe 3: Stavelot - Stoumont - Stavelot L 66km 2232hm

Large-versie van etappe 3

 

Etappe 3: Stavelot - La Gleize - Stavelot M 40km 1381hm

De Medium versie van etappe 3

Onze Partners